Sałatka

W piękny słoneczny wtorkowy dzień, w grupie Jeżyków było smacznie, wesoło i kolorowo. Podczas zajęć dzieci samodzielnie wykonały zdrową sałatkę. Dzieci przyniosły z domów różne produkty spożywcze. Były jabłka, marchewka, pietruszka, jajko, zielony groszek, seler oraz ogórek kiszony. Zanim zabraliśmy się do pracy wszyscy dokładnie umyliśmy ręce i założyliśmy niebieściutkie fartuszki, w których wyglądaliśmy jak prawdziwi kucharze. Wraz z Panią przypomnieliśmy zasady prawidłowego i bezpiecznego posługiwania się nożem oraz omówiliśmy etapy wykonania sałatki.  Gotowi, pełni zapału zabraliśmy się do krojenia. Otrzymaliśmy malutkie noże i deski. Każdy z nas mógł sobie wybrać coś do pokrojenia.

Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale! Podczas podwieczorku dzieci mogły spróbować sałatki, a część zabrała ją w pojemniczkach do domu.