22 października br. w naszym przedszkolu był bardzo pracowity. Przedszkolaki ze wszystkich grup wiekowych uczestniczyły w zajęciach kulinarnych. Dzieci z pysznych owoców i warzyw przygotowały zdrowe, pełne witamin dania.
,,Misie” przygotowały sok owocowo - marchewkowy. Na początku zapoznały się z działaniem sokowirówki i zasadami bezpieczeństwa podczas przygotowania soku. Następnie przystąpiły do pracy - taki sok zrobiony na oczach dzieci był wielką atrakcją, zwłaszcza, że dzieci same wybierały owoce, które miały być częścią ich napoju.
,,Myszki” miała okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne wykonując sałatkę owocową. Przedszkolaki samodzielnie kroiły przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy w właściwym funkcjonowaniu organizmu.
,,Pszczółki” przygotowania do zajęć rozpoczęły od zgromadzenia potrzebnych zapasów w postaci owoców i marchewki. Następnie dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do praktycznego działania. Praca przebiegała bardzo sprawnie i w miłej atmosferze.
,,Jeżyki” kroiły owoce na kawałki i nadziewały je na patyczki tworząc zdrowe, pyszne owocowe szaszłyki. Wykorzystały do tego celu: jabłka, gruszki, winogrona, kiwi, pomarańcze, banana. Nic nie zastąpi dawki witamin jak owoce, w dodatku wykonane własnoręcznie.
,,Wiewiórki” również przygotowały szaszłyki. Dzieci zapoznały się ze sposobem wykonania owocowego deseru oraz zasadami bezpieczeństwa posługiwania się drewnianym patyczkiem. Dzieci wykazały się dużą wiedzą na temat ,,darów” sadu.
Gdy już potrawy były gotowe przedszkolaki przystąpiły do degustacji. Wszystko smakowało wybornie!!! To był bardzo owocowy i wesoły dzień. Dzieci pracowały dzielnie i z zaangażowaniem, spisały się wspaniale.
Celem tych zajęć była integracja dzieci oraz zachęcenie do spożywania owoców pod różnymi postaciami, z powodu ich walorów odżywczych i zdrowotnych.