Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego, gdy dzieciom potrzebne jest odpowiednio zbilansowane, urozmaicone pożywienie. W naszym przedszkolu przykładamy ogromną wagę, aby żywienie było jak najbardziej naturalne, minimalnie przetworzone, zawierało dużo warzyw i owoców, aby potrawy były bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Posiłki planujemy głównie na podstawie produktów naturalnych o wysokiej jakości i jak najmniej przetworzonych, gdyż te produkty mają największą wartość odżywczą. Jadłospisy układane są według pór roku, tak aby zapotrzebowanie energetyczne na śniadanie stanowiło od 25 - 30%, drugie śniadanie od 10-15%, obiad od 30 - 35% zapotrzebowania energetycznego, zapotrzebowania. Honorowane są indywidualne diety np. dla dzieci alergicznych lub ze względów kulturowych. Staramy się zaszczepiać w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe w codziennej pracy, jak i na specjalnie przygotowanych zajęciach tematycznych.
W przedszkolu podajemy dzieciom cztery posiłki dziennie.
9.00 – 9.30 śniadanie
Na śniadanie dzieci dostają zupę mleczną na mleku krowim pasteryzowanym, dodatkowo jajka (w większości z gospodarstw ekologicznych lub ściółkowe) podawane w różnych postaciach, mięso drobiowe pieczone, wędliny wysokiej jakości, różne pasty i twarogi. Kanapki wzbogacane są warzywami (sałata, rzodkiewka, ogórki zielone i kiszone, pomidory, szczypiorek, pietruszka, cebulka) . Chleb razowy lub z ziarnami oraz w niewielkiej ilości pieczywo pszenne i pszenno –żytnie. Do picia kawa z mlekiem, kakao, herbata owocowa (niesłodzona), miętowa ,czarna z cytryną.
10.00 – 10.10 owoce-przegryzka
Na drugie śniadanie dzieciom podajemy przede wszystkim świeże sezonowe owoce i warzywa.
12.00 – 12.30 obiad
Zupy w przedszkolu gotujemy na mięsie i warzywach. Na drugie danie podajemy ziemniaki, różne rodzaje kasz, makarony, ryż a do tego drób (gotowany, duszony w warzywach, pieczony), mięso wołowe i wieprzowe pod różnymi postaciami, ryba, kotlety jajeczne, oraz oczywiście warzywa gotowane i surówki. Ponad to podajemy różnego rodzaju pierogi (ruskie, z kapustą i mięsem, owocami, białym serem, leniwe), gołąbki, pampuchy z musem owocowym, naleśniki, racuchy. Do picia podajemy kompoty wieloowocowe.
14.00-14.30 Podwieczorek
Deser – galaretka z owocami i bitą śmietana (do wyboru), kisiel, budyń, ryż z bitą śmietaną i owocami, kasza manna na gęsto z sokiem owocowym, jogurty, ciasta własnego wypieku, sernik na zimno, batony zbożowe.
Do picia dzieci dostają różnego rodzaju herbatę, sok bez konserwantów. Woda (źródlana lub mineralna Nestle), która jest dostępna dla dzieci bez ograniczeń.
Posiłki nie są limitowane. Zachęcamy dzieci do zjadania wszystkich posiłków, dzieciom z grupy młodszej pomagamy, ale nie zmuszamy do jedzenia.